Grönlandsborna och Nunavut, väster om Hudson Bay

Nunavut är bara en av flera platser i NA där
utgrävningar har lett till att det nu finns bevis för Nordbor/vikingar i områden utanför L’anse Meadow och Newfoundland. Om
Jag förstår det rätt har det utgrävningar gjorts på tre platser i Nunavut, nordvästra hörnet av Hudson Bay och i en av dem där startar inom kort ytterligare utgrävningar av en av dem.

Informationen är nu så officiell, nordborna på Grönland for ner i det vi kallar Hudson Bay från omkring år 1000 e.Kr. fram till 1450-talet
Fyndmaterial har samlats in under fem säsonger utgrävningar i Cape Banfield. Forskare har nu fastställt att dessa är bevis för europeiska handlare och eventuellt bosättare på Baffin Island senast 1000 CE. De verkar för att indikera långvarig kontakt, möjligen upp till 1450 e. Kr.
The Territory of Nunavut, wediscovercanada.ca Nunavut historia

New viking settlements found in North America
Archaeological discovery of Norse, Medievalnews.blogspot

Ny utgrävning skall snart starta på ett av de tre ställen där man grävt förut:
”Helluland Archaeology Project: Archaeological Survey and Excavations at Cape Tanfield
From July 5 to August 9, 2011, the applicant plans to conduct archaeological excavations in the Tanfield valley and archaeological survey work in the vicinity of Pritzler Harbour.
The Tanfield valley is located on Cape Tanfield, approximately 30 kilometers southeast of Kimmirut, and was identified during previous investigations in the 1960s as an area of Dorset/Tuniit settlement. Material has now been identified from three sites in the valley that suggests an early European presence in the area, most likely relating to the Norse
occupation in Greenland.”

Vilket onekligen ställer frågan om var de första Grönlänningarna tog sig vid de av isländska sagorna berättade seglingarna när Amerika ‘upptäcktes’. En sak är klar och det är att det nu finns bosättningsspår från nordbor utanför L’anse Meadow….

3 Responses to Grönlandsborna och Nunavut, väster om Hudson Bay

 1. bonor skriver:

  PS. Har du läst Kåre Prytz arbeten om skandinaver i Nord-Amerika?

  ”Lykkelige Vinland” (1972)
  ”Westwards before Colombus” (Norsk Maritimt Forlag, 1991).

  Den senare er en mycket väl funtad genomgång av en rad källor, som bl.a. förklarar att Colombus de facto besökte det N-A fastlandet i 1477 – att Grönlands bsikopsdöme blev ”överförd” från Norges kungadöme till det portugisiska 1484 – varefter klostren på Grönland fick besök av bl.a. slavjägarna (il lavrador) Fernandez och Cortez…

  Gilla

 2. bonor skriver:

  Grattis Inger. Du gör ett verkligen viktigt arbete.

  Gilla

  • norah4you skriver:

   Bonor,
   först tack för de fina orden.
   Ja Columbus antas varit med på den båt hans bror och den som kom att bli Columbus navigator var med på. Vilka som var kaptener på de två båtarna som seglade på dansk uppdrag ut från Bremen och att Columbus bror samt navigator var med ombord finns samtida skriftliga bevis på. På en av båtarna fanns en portugis som kallades ‘Bonde’ och som trots att såväl Norge, Polen som Portugal och Spanien gör anspråk på att han hör hemma där, av flera under 1500-1700-talets slut har antagits vara Columbus med förnordiskat namn.

   Jag har klara belägg för att herrarna i fråga kom ombord från isländsk hamn. På en av båtarna fanns även en blivande svensk medborgare, som på uppdrag av St Birgittaorden hade att se till ett kloster i Middelsettlement. Ett kloster som under en kort tid bytt ordenstillhörighet och kommit under Birgittaorden. Den annal som denne blivande svensk, med nutida ättlingar i Linköping som jag dessutom råkat känna sedan min ungdom tack vare att två av dem var goda vänner till min syster, tog med sig finns kvar än idag. Jag är en av två personer som fram till runt 2000 på de senaste 150 åren läst igenom den annalen och de tillägg som finns i den. Bl.a. en rolig lagtext som stipulerade att forsfarare precis som korsfarare skulle slippa tiondet till kyrkan 🙂 En annan rolig notering är att nu kända händelser i och omkring Eastern Settlement i början av 1400-talet finns omnämnda. Annalen fördes hem via kloster i Bergen och vidare senare.

   När de utfört sitt uppdrag var de på väg att försöka kontrollera om det fanns levande nordbor kvar i Eastern Settlement. De attackerades av inuiter och flydde med båtarna till sjöss där en storm tog dem och de hamnade på fastland som kan antas vara beläget i NA. De övervintrade. Byggde kvarn och hus att bo i. Teckning finns i dansk ägo.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s