mtDNA och Goterna

Inlägget nedan har jag gjort i Dick Harrisons Folkvandringstidens folk och Sverige
In fact, we can trace the mtDNA back to a woman from about 150,000 or 200,000 years ago that everyone on the planet is related to. And the Y chromosome to a man we’re all related to from 60,000 or so years ago. Scientists have dubbed them Mitochondrial Eve and Y Adam. Källa: http://www.thetech.org/genetics/ask.php

Men när vi kommer längre tillbaka än femtekusinledet, så är det svårare och svårare att avgöra mer än att släktskapet existerar. Dvs om det funnits ett mansled bland kvinnoleden etc och i så fall var. När det gäller goterna är det möjligt att den vägen visa en fragrant överenstämmelse för Ostrogoterna hela vägen från Östersjön via Wisla och Ungerska stäppen som det går att visa utbredningen av klibblim och vejde i dess ursprungliga form. Det är en speciell del av mtdna som studeras.

Få rapporter har blivit publiserade utåt. En intressant sida att läsa är Ancient Scandinavian mtDNA, protogermanic.com Innan någon får något politiskt korrekt för sig protogermanic är en term som främst används om för eller tidiga germanska språk, utbredning och folkvandringar i germansk förhistorisk tid. Har inget med raser att göra. Däremot har vi alla oavsett var vi är födda små bitar i DNA-t som vi ärvt från våra förfäder. Det är dessa extremt små strängar som skiljer grupper som t.ex. bott på samma plats och inte haft något ingifte utifrån från de som kom med t.ex. Djingis Khan vars förflyttning från öster till väster är möjliga att spåra just i DNA.

den är intressant speciellt om man tittar på området Tjust och vattenvägarna in mot Roxen samt övriga utbredningen i Småland, längs Wislas östra kust ner mot Donau och österut till Svarta Havet eftersom de fynd som gjorts i området runt Tjust-Roxen och västra Wisla stämmer väl överens med mtdna samt även med en mycket tidig typ av ugn för järnproduktion som det hittats några få på Jylland, många vid Järnstad mellan Mjölby och Ödeshög samt en del i ett område intill men öster om Wisla….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s