Attentatet mot Ramses III

Ramses III levde 1186-1155 f.Kr. (uppgifter finns om annan levnadsperiod). För oss i nutiden är han mest känd för sina tempel i bl.a. Luxor. Alla hans byggnadsverk och strider som han vann mot bl.a. libyerna kostade så mycket att Egypten hamnade i ekonomisk kris.

Som varit känt en längre tid, vilket det verkar som medias källor missat, så utsattes Ramses III för ett attentat vars ledande figurer var en av hans haremsdamer, Teya mor till Pentawares som Teya ville ersätta Ramses III med. Det är oklart om Ramses III dog indirekt vid attentatet. Enligt papyruset som talar om hela händelseförloppet utom själv attentatsmetoden, så överlevde Ramses III själva attentatet som slogs ner och var själv den som utsåg 14 domare som skulle döma de 33 personer som åtalades. Vad som är klart är att när själva rättegången började, så var Ramses III död. Han omnämns från tidpunkten för rättegången som den store Guden, vilket direkt ger uppgiften att han dött. Se även: Faros harem låg bakom statskupp, Världens Historia nr 13 2010

Den viktiga pusselbit som kommit fram i dagens artiklar är att attentatssättet kunnat avslöjas efter skiktröntgen. Vad som är beklämmande är att de forskare, inklusive en egyptolog som uttalat sig i utländska media (inte samma kapacitet som de ledande egyptologerna innan revolten i Egypten) inte verkar ha klart för sig vad som står i papyruset.

Ramses III fick halsen avskuren, DN 18 december 2012

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s