Slaget vid Poitiers 732

Slaget vid Poitiers

I samband med slaget vid Poitiers år 732, så besegrade Frankernas Karl Martell den muslimska armén och emir Abd ar-Rahman dödades. Det är oklart om detta Poitiers låg i Tour eller i nuvarande Poitiers, Traditionellt har detta slag betraktats som avgörande för att muslimerna stoppades. En hel del moderna historiker ifrågasätter detta utifrån att det var fler muslimer som dödades i slaget vid Konstantinopel år 718. Vetenskapsteoretiskt är frågan betydligt enklare än vad äldre och nyare historiker tycks vara villiga att ta till sig. Den stora frågan är vilka för Europas historia viktiga personer som INTE hade fötts och bidragit till Europas kristna historia efteråt.

Med andra ord är det fullständigt ointressant vilket av slagen, slaget vid Poitiers år 732 eller slaget vid Konstantinopel redan år 718, som var det verkligt avgörande för den samtida utvecklingen i Europa efter att Visigoternas rike fallit på den spanska halvön. Det som krävs är att vi går närmare in på de personer som fanns aktuella vid slaget ifråga.

Karl Martell

Karl Martell föddes i augusti 686 och dog i oktober 741. Med Chrotrudis (690-743) fick han bl.a. Pippin den lille (f 715-d 768) som i april 742 blev far till Karl den store. Karl den store föddes i Pippin den lilles äktenskap med Bertrada av Laon. Ett äktenskap som inte legitimerades av kyrkan förrän år 747. Vilket gör att Karl den stores legitimitet som arvtagare till Frankernas rike, med största sannolikhet hade varit i fara OM det varit Karl Martell och inte emir Abd ar-Rahman som dödats vid slaget i Poitiers.

Redan där kan det sägas att slaget vid Poitiers 732 inte bara hade kunnat innebära att den muslimska tron segrat över kristendomen i nuvarande Frankrike, men att hela Europas historia efter 732 av andra skäl blivit något helt annorlunda än den historia vi känner. Inte bara i Västeuropa…. men det som fått långa tentakler in även i Sveriges nutidshistoria utifrån bevarade samtida källor, det är en helt annan historia som jag helt lämnar därhän här och nu.

Poitiers i västra Frankrike utkämpades år 732. Det skulle vara möjligt att göra liknande analys om slaget vid Konstantinopel 718 och vad som hänt utöver den religiösa historiska frågeställningens betydelse. Hoppas någon annan känner sig manad.

Annonser

One Response to Slaget vid Poitiers 732

  1. sonja skriver:

    Jag blir alltid lika förbluffad av mitt eget tänkande när jag kommer på mig med att saga att chansen att jag finns till är ju så otroligt minimal. Vad som helst kunde ha kommit ivägen så att någon av alla tusen förfäder inte blivit till– och alltså inte jag heller. Man får vara tacksam för att man finns. Men jag tanker också med tacksamhet på alla betydande mänskor som under århundraden funnits till och som skapat en rätt så hygglig demokrati I Väst-Världen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s