Vandalerna och Nordafrikas historia

VANDALERNA


© Johansson Inger E, utdrag ur den Den gotiska mosaiken, urspr. manuskript 1995/96

Vandalerna invaderade Västeuropa och bosatte sig i Gaul, på 400-talet tillhörigt nutida spanskt område. Den som ledde vandalerna västsydväst genom Europa var Godegisel. Enligt Prokopius som levde på 500-talet hade vandalerna ursprungligen lämnat sitt hemland p.g.a. hungersnöd. Det område som beskrivs som det område till vilket vandalerna kom låg i Östersjöområdets södra delar. Utifrån de f.n. kända och analyserade källorna är det osäkert varifrån vandalerna ursprungligen kom.

GODEGISEL
Vandalerna hade otur med skörden där de slog sig ned. Detta ledde till att kungen Godegisel, troligen i början av 400-talet drog ned med sitt folk genom Europa. På vägen genom Europa slöt franker och alaner (alemaner, allemagner) upp och följde med Godegisel till sydvästra Europa. Väl nere i Spanien härjade vandalerna till dess att Kejsar Honorius slöt ett fredsfördrag med Godegisel. På villkor att Godegisel och hans män lovade att sluta och röva fick de bosätta sig i västra Spanien. Kort därefter avled Kejsar Honorius.

GEISERIC
Godegisels oäkta son Geiseric förde omkring år 429 sina trupper över Gibraltarsund till Afrika. Det finns olika uppgifter om varför Geiseric valde att korsa sundet. Enligt en del källor skall Bonifactius, den romerske militärguvernören i Afrika, ha råkat komma i på kant med den romerske kejsaren. Bonifactius skall enligt uppgift ha bjudit in vandalerna till Afrika för att få hjälp att kvarstå som guvernör. En annan uppgift säger att vandalerna inte visste att fredstraktatet mellan dem och den romerske kejsaren enligt romersk lag skulle förnyas vart trettionde år. Det som därefter hände är en inledning till de återupptagna folkvandringarna som för alltid ändrade Europas gränser.

När Geiseric kommit över till Afrika så delades styrkorna, bestående av både vandaler och alaner, i 1000-mannatrupper. Geiseric gick år 429 e.Kr. även in i Mauretanien och Numidik. Geiserics framfart ledde till att den romerska flottan samlades på Sicilien för att gå till anfall mot vandalernas fästen. Till slut träffade Geiseric träffade ett fredsavtal med kejsar Theodosius som drog bort sin flotta från Sicilien.

THEODORID VÄSTGOTERNAS KUNG
Geiserics sonhustru var dotter till Theodorid västgoternas kung. I ett anfall av misstänksamhet hade Geiseric skurit näsa och öron av sin sonhustru eftersom denna blivit misstänkt för att förgifta Geiseric. Sonhustrun hade därpå skickats hem till sin far. Av rädsla för Theodorids hämnd vädjade Geiseric till hunnernas kung Attila att gå till kamp mot västgoterna i Gaul.
– – – – – – – – Slut på utdraget – – – – –
Några av källorna till texten ovan:
Prokopius, Vandalenkrieg 1:2, sid 7ff
Prokopius 1:5ff
Priscus Text 9
Jordanes, Getica, 35,184 (antas komma från Prissus 20,2)

Om Vandalerna inte korsat Gibraltar år 429 hade norra Afrikas historia troligen sett helt annorlunda ut. Vandalernas område kom utöver Mauritanien och Numidik/Numidien sträcka sig hela vägen österut som Vandalerna rörde sig. De skapade ökade strider med området vi idag kallar Västsahara. Inkluderade Marocko och Libyen under framfarten och vållade speciellt kristna religiösa strider i Numidien. Strider som inte var lösta när araberna på 600-talet under den framväxande muslimska trons utvidgning.

Annons

One Response to Vandalerna och Nordafrikas historia

  1. […] Vandalerna och Nordafrikas historia, Norah4history 13 januari 2015 […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: