Vikingarna hade handelstation längs Hudson River

Personlig bakgrund
Min första kontakt med informationen om vikingarnas handelsplats, 1 km från där de senaste fynden som nämns i följande artikel:

STONY POINT, NY| A TEAM OF LANSCAPING WORKERS, PROCEEDING TO AN EXCAVATION NEAR THE BANKS OF THE HUDSON RIVER, HAS DISCOVERED THE ARCHEOLOGICAL REMAINS OF A NORSE VILLAGE DATING FROM THE 9TH OR 10TH CENTURY AD.
The workers were digging with a mechanical shovel near the shores of Minisceongo creek, when they stumbled upon the ruins of an ancient building. A team of archaeologists linked to Columbia University, was called to the site to inspect the findings, and they rapidly identified the site as a possible Viking settlement. They proceeded to extend the excavation, and have finally discovered the remains of six buildings.
USA: Ruins of Viking Settlement discovered near Hudson River, Worldnewsdailyreport.com April 16th 2015

fick jag redan i slutet av 1950-talet. Vår familj besökte mammas kusin i Eskilstuna. Kusinens man berättade om en uppgift han fått när Brazil Jacks show varit på besök och en släkting till honom berättade vad en indian i showen sagt om handelsstationen norr New York där svenskar och holländare handlat med indianerna. Inte kunde jag då, trots att jag i Sannäs följt med min egen farfar när tillfälle getts ner till bryggan för att höra de gamle 90-100 åringarna berätta om landet i väster från vad de själva hört, tro att jag som då drömde om att bli hjärnkirurg skulle bli historiebiten…

Men så blev jag svårt sjuk en midsommar och orkade inte mycket utöver att gå på Östergötlands Stiftsbibliotek i Linköping. Där upptäckte jag den svenske historikern Schück. Mest för att hans verk var tillräckligt tjocka för att få mig att vilja läsa dem…

Långt senare sökte jag och fann källtexter skrivna fram till 1477/78 då som minst Columbus navigator samt Columbus bror under Columbus besök på Island följt med en tysk-dansk expedition till Grönland. Expeditionen blev efter besök i ett övergivet kloster i Middle Settlement nära de varma källorna förföljda då de ville segla in i Western Settlement. De drevs ut på öppet vatten. Storm tillstötte och de blev landdrivna till fastland där de tillbringade vintern. En pensionerad historieintresserad dansk marinchef skrev artikel om dem för ett antal år sedan. Han hade hittat skriftlig dokument med en ritning av det ”hus” och den primitiva kvarn som besättningen byggde någonstans längs nuvarande Labradors kust.

Lite om den expeditionen går att läsa om i min blogg:

John/Jon Scolvus del 1, Vem var han
John/Jon Scolvus del 2 – Christopher Columbus
John/Jon Scolvus del 3 uppgifter från 15 års ålder

Resten som bl.a. inkluderar ett erkännande av en grupp icke indianer som natives i USA runt 1960 får ni vänta på tills jag bestämmer mig för att publicera manuskriptet om Grönlänningarna. De som är intresserade torde säkerligen utifrån bloggartiklarna ha sökord att gå vidare med via närmaste Universitets Bibliotek eller eget konto på Jstore resp Science Journaler.

One Response to Vikingarna hade handelstation längs Hudson River

 1. norah4you skriver:

  Reblogga detta på Norah4you's Weblog och kommenterade:

  Nu kommer det i svart och vitt det jag skrev om i sci.medieval.history resp. sci.archaeology 1998. Utöver det som står i artikeln, så finns det, hör och häpna skriftliga källor fram till vår ”egen” Olaus Magnus i sitt stora verk skrev om att Kung Hakon drog Grönland förbi med krigsflotta….. då gäller det inte Hudson River som mindre än en kilometer från i artikeln beskriven vikingabosättning känd(!) av Vatikanen genom århundradena…. från 1053….som minst för då är de två bevarade texter som jag känner till skrivna.
  Vad gäller aktuell utgrävningsplats finns den även noterad i samtida källor från1400-talet som en bosättning där svenska vikingar och holländare som tillsammans med basker hjälpte Grönlänningarna fram till deras ”nödfart” till fastlandet år 1435 (samtida notering finns i en sällan nämnd o än mer sällan läst Annal) Hjälpte grönlänningarna med vad då? Främst fiske av cod norr Baffin Island samt säsongsvis val- och valrossjakt.
  ÖVRIGA NORDAMERIKA
  Vad som hade hänt vet jag och jag känner utifrån lokala utgrävningar runt Hudson Bay samt biologers analyser av växtlighet runt Hudson Bay som inte är naturligt förekommande i NA + skriftliga dokument om händelser från 1060-1364 om ett antal ”norska” (skulle vilja kalla dem Grönländska) bosättningar runt Hudson Bay. Har samtliga med i mitt manuskript om Grönlänningarna. Speciellt rikligt är skriftliga materialet från 1100-talet. Några av de MS jag fått tillgång till indirekt eller direkt har även behandlats på Katolska seminarier i Paris i början av 1900-talet…. men här i Sverige är det tyst om dem. Precis lika tyst som det är om de nordiska fynd som gjorts i husgrunder på Ruin island och Skraeling Island norr om den plats som Jacques Cartier officiellt påståtts varit den första Europe som besökte och då först 1534.
  Finns en hel del ”roliga detaljer” i de bevarade källorna. Bland annat när det gäller det område som svenska vikingar bosatte sig på tidigt från nedan nämnd fyndplats hela vägen ner till södra Virginia…… en av alla detaljer är fyndet av en kors som gjordes en bit i från nuvarande utgrävningsplats när de första ”engelsmännen” och ”fransmännen” seglade upp för Hudson River. Även en märklig notering som tyder på att fransmännen träffade på en nordbo som de kunde språka på sitt eget språk med…. mer om det en annan gång.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s