Lite för Uppsalaskolan att fundera över

Del av Sverige från 1583 års karta avritad från äldre karta

Annonser

8 Responses to Lite för Uppsalaskolan att fundera över

 1. Hedningen skriver:

  besökt din blogg och imponerats av den. Mycket trevlig ! Men å andra sidan – hur var det med de minst tio vikingastäderna som arabiska köpmän skulle ha besökt. Vad jag vet, så blir det svårt att bevisa det med arkeologi – och så återstår det historiska källmaterialet. Ok- du KAN ha rätt – men jag har fortfarande inte sett något sådant källmaterial, så det skulle vara intressant att veta

  Gilla

  • norah4you skriver:

   Det var från arkeologiskt material jag började söka i okända arabiska geografers källor efter att ha läst en norsk arkeologiprofessors böcker….. så nej det är inte svårt att bevisa för det var i den änden jag började. (Naturvetare från början – systemprogrammerarex 71, läst en del vid sidan om under åren innan jag skolade om mig till SO-lärare 4-9 med historia som huvudämne när min dotter började skolan…. Självfallet skall datorerna omkring mig/oss arbeta för oss o inte tvärt om. Så jag har skrivit lite programvara när jag känt för det och låtit datorn leta upp det jag sökt efter. Skrev ju själv världens första stora sökprogram 1980 och sålde gratisrättigheterna, nog specificerat inget annat än gratis användning (ingen skall tjäna pengar på mitt arbete)…..

   Liked by 1 person

   • Hedningen skriver:

    imponerande ! Man slipper då söka i tusentals .pdf filer över standardverk, tills ögonen blöder, vilket jag gjort med Harris Birkelands rikhaltiga redovisning i ämnet… Det OMTALAS faktiskt fler orter än de jag nämnde, men frågan var ju om araberna också VAR DÄR eller faktiskt kan bevisats ha besökt orterna… från arkeologin är vi medvetna om att föremål och information kan ”traderas”. Man kan ju ta den berömda indiska Helgö-buddhan från Birkas föregångare som handelsplats (men nog inte ”stad” i Mälaren) – ingen tror väl på allvar att Indiska Buddhister BESÖKTE Helgö, eller var närvarande där som en köpmanskoloni, snarare vandrade föremålet i hand, ur hand, och så var det nog med kunskapen om handelsplatser eller städer i norden också… Adam av Bremen, t ex, sa aldrig att han SETT det stora nioårsblotet i Gamla Uppsala (med sina påstådda människooffer, som helt saknar bevis trots över 110 år av utgrävningar på ort och ställe – är inte det rätt lustigt, förresten ?) han säger bara, att han skulle ha MÖTT en man vid den danske kungen Sven Estridsens hov, som p-å-s-t-o-d sig ha sett allt detta.. 🙂

    Gilla

   • norah4you skriver:

    Hednatemplet som beskrevs av Adam av Bremen fanns på en ö norr nuv. Polen….

    Det var tvärt om så att det var många olika namn på enskilda finns och går att spåra i allehanda källor från Spanien bort till Persien som redan 278 e.Kr och fram till som minst 844 e.Kr inte bara kom från ön i Norra Oceanen – utan:
    De far till öst, till Kina och långt ner i Indien,
    de far till väst, Rom Byzans (tillägg 844) och Albion (=England) och varför? För att de skall kunna säga att de varit där…..

    De första enskilda namnen jag spårat var 100% goter, Ostrogoter. Fram till år 655 e.Kr var det goter, Ostrogoter samt de nordbor som kom från Ranriki i nuvarande Bohuslän som utmärkte sig. Inte alltid på det bästa sättet…… En av de senare lyckades med konststycket att bli utslängd från vart enda område i Romarriket och tog sig med Anglerna o Saxarna över till England där han begick grovt brott. Mellan 655 e.Kr. och till nu kända tidigaste vikingatåg, saknar jag uppgift om härnadståg eller där goter krävde skatt/tribut det förra av de som fick tillverka o sälja speciell typ av järn som nästan var stål, det senare när de drog fram längs ryska, polska och tyska floder…. de som inte betalade fick se sina ledande tillfångatagna som slavar som fick göra jobbet på väg ner till östra Medelhavet där de såldes som slavar….

    Gilla

   • Hedningen skriver:

    Intressant teori att Adams ”Ubsola” alltså skulle vara Arkona-templet, om jag förstått saken rätt. Rörande äldre tiders historia finns säkert också många intressanta teorier..

    Gilla

   • norah4you skriver:

    Det ena finns fullständigt beskrivet i samtid och i arkeologiskt utgrävningsmaterial som presenterades för cirka 10-15 år sedan vid en Östersjökonferens/symposium i en röd A4-skrift (någon cm tjock) som stod i arkeologihyllan på UB här i Gbg

    Den uppe i Uppland på den plats som först långt fram i tiden fick namnet Östra Aros senare Ubsola och kort därefter (bara c 100 år) namnet gamla Uppsala, precis som Fyrisåns fått sitt namn långt senare t.o.m. efter att isländska sagorna nämner ett slag vid Fyrisvallarna, det är något helt annat…. för att inte tala om hur vattennivån var i just det aktuella området under den tid då templet påståtts funnits där, det är något annat det också…. intressant är dock något längre norröver.

    Det finns från första århundradena longitud o latitud, fast det kallades inte så men om man jämför med Geography av Ptolomaios bilder av hur han delade in jorden i 360 grader runt om och från syd till norr. Alltså inte själva kartorna utan det underlagsmaterial som han lämnat som del i som minst en av de MS som är de äldsta bevarade (avritade/avskrivet i östra Medelhavet)Geography

    Jag talar om en plats någonstans i närheten av nuvarande Gävle vid mynningen av en å/flod som enligt mer än en källa från Prolomaios och framåt angetts som bebodd vid kusten till det innanhav som senare en arabisk geograf följde med fiskare i en båt som seglat ut från det område vi kallar Finska Viken/norra Baltikum och sedan de följt kusten på motsatt sida upp till det att land ersatte hav där de senare vandrade med något som de ritade som varande primitiv version av snösko hela vägen upp till Norra Ishavet.

    Liked by 1 person

 2. Per söderberg skriver:

  Hej, vad vill du visa med kartan? Att Finland var centrum? / Per

  Gilla

  • norah4you skriver:

   Ursäkta, men det är uppenbart för kartan är korrekt. Originalet som jag var mycket nära att köpa för 75.000 kr på den tiden jag hade pengar, är från 1300-talet. Samtliga öar som finns, och stor del av Uppland bestod precis som kartan från 1583 visar och precis som det stod i Länstyrelsens Kultur och Natur (1986) av öar. Inte alls den lilla landhöjning som Uppsalaskolan fantiserar om. Karteringen har inte gjorts på 1300-talet utan tidigare. Dock de ännu äldre kartorna saknar namn – inget Uppsala eller Ubsola inte ens Östra Aros eller Stockholm finns för den delen på de ännu äldre kartorna…. På kartan ser du, om du använder förstoringsglas, två saker ytterligare.

   Dels ser duresterna av en av de vikar i norra Uppland som började snöras redan av under Bronsåldern och under yngre järnåldern-vikingatids början blev en järnålderssjö som pga avsevärt annorlunda landhöjning än vad Uppsalaskolan förstått gjort att områden som var beboliga under inledande Folkvandringstid inte var det i slutet eller också hade myrmark/mindre sjöar under perioden 600-800 e.Kr. Många platser som Uppsalaskolan förfäktar var öar vilket även geologiska undersökningarna visade när Viak AB gjorde dem.

   Du ser med förstoringsglas också var det verkliga Vend/Wend låg på andra sidan Östersjön.

   Inte mycket som stämmer med Uppsalaskolan, varken landhöjning, fynd – mycket skralt i förhållande till fynd i Västergötland samt från Nyköping ner till Gamleby, tittar man på kontinutieten samt på de växtpollen som hittats vid utgrävningar, så är Uppland ingen höjdare även om det brukat basuneras ut som det.

   De sk. kungagravarna har visat sig som minst i två fall innehålla kvinnor – vilket stämmer överens med sitonernas matriarkat…. Skulle kunna hålla på hur länge som helst. För verkligheten i källmaterialet från hela Europa samt Asia Minor talar inte för Uppland. Däremot för Adelsö, Västerås, Sala samt Gävleområdet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s