Horsa och Hengist i LEBOR GABALA ERENN – Boken om erövringarna av Irland

Det går att hitta viktiga små uppgifter om såväl Angler som Saxare på de mest oväntade ställen. Precis som när det gäller goterna, speciellt de som räknades till Ostrogoterna eller kom ifrån Ranrike samt tagit värvning i Romerska armén tillsammans med Visigoter.

En av de böcker, översatt till svenska i detta fallet, som jag läste igår var LEBOR GABALA ERENN – Boken om erövringarna av Irland. Tidigt i texten blev jag lite förvånad då jag hittade uppgifter om Agamemnon samt hans son. Men allt kan i varje fall inte jag lägga på minnet för vidare analys utifrån andra källor.

Dock hittade jag en passage, i den delen av boken som heter NEMED:
….Avkomman av Brutus, son till Ascanius, uppfyllde hela ön (=England) förutom denna del. Så ättlingarna till Britain, Son till Fergus, var i Moin Coinan, och ättlingarna till Brutus, son till Ascanius, var på ön ända tills Horsa och Hengist, de två sönerna till konung Guitglis av det gamla Saxan kom med besättningar på två skepp.

One Response to Horsa och Hengist i LEBOR GABALA ERENN – Boken om erövringarna av Irland

  1. […] Har lagt in nya uppgifter om Horsa och Hengist som väl de flesta hört var bland de första Anglo Saxarna över till England. Länk: Horsa och Hengist i LEBORG GABALA ERENN – Boken om erövringarna av Irland […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s