Grönland (Greenland) and North American History

Här kommer delar av den forskning jag gjort om Grönland att presenteras sida vid sida med några kapitelutdrag ur Grönland och Grönlänningarna. (Inte utgiven men finns i manuskript som fn slutbearbetas för att publiceras först i Nordamerika).

En av de mer omdiskuterade senare källorna för den Grönländska Nordamerikanska historien är John/Jon Scolvus.
John/Jon Scolvus seglats till Nordamerika år 1476 för närvarande är de tre första delarna inlagda på länksidan

Tidig version tabell: Grönlands historia

Grönland och Grönlänningarna, Inledning och Kapitel 1 English text chapter 1
Grönland och Grönlänningarna, kapitel 2
Grönland och Grönlänningarna kapitel 3

Något som varit relativt okänt även bland historiker och historieintresserade, är att Grönland har haft ett antal kloster, som mest sex enligt de katolska källor jag grävt i, under den tiden som nordborna bodde på Grönland. Ett kortfattat utdrag ur en av mina tidslinjemanuskript följer här Grönländska kloster

Nu är det också så att Grönlänningarna från mitten av 1000-talet ända fram till 1435 exporterade(!) en hel del inte bara till Europa. För norske kungens räkning gick exportleveranser bland annat till områden längs Volga samt också till Tunis och till mongulernas furste i Kina. Se Grönlands export kuriosa tills jag publicerat hela manuskriptet på Grönland och Grönlänningarna, vilket inte kommer att ske på nätet.

Det finns annat som är okänt bland de flesta forskare efter 1780/90-talet. En av dessa fakta om Grönlands omgivning och historia finns bekräftad i Olaus Magnus ”Historia de gentibus septentrionalibus”

Nytt debattinlägg Greenland, Vinland and Nicholas Bergthorsson (English text), Norah4history June 5th 2011

20 Responses to Grönland (Greenland) and North American History

  1. Kjell Bäcklund skriver:

    En fråga. Jag har på gamla kartor över Grönland sett namnet St Thomas Monastery och namnet Alba. Har du några kommentarer om kring dessa namn (placerade vid Österbygdens uppskattade position). Alba kan ju betyda ”vit” eller stå för ”Skottland” eller bara ”land”…?

    Gilla

    • norah4you skriver:

      Svar ja. Klostret hette under en tid St Thomas Monastery. var ett av fem kloster på Grönland, som är kända idag vill säga.
      Om du på de kartor du har tillgång till tittar lite upp åt nordväst, så finner du på en del kartor ett tredje settlement som inte brukar omnämnas. Där vid de heta källorna låg ett annat kloster som under sin sista period löd under Birgittinerorden. Återkommer efter helgen med uppgifter direkt till dig. Allt behöver vi ju inte ventilera här, eller?

      Gilla

      • Kjell Bäcklund skriver:

        Tack, håller med. Väntar med stort intresse…

        Gilla

      • norah4you skriver:

        Skulle ju kunna skicka en information som säkerligen kommer att sätta sprätt på en och annan yrvaken historiker. Om man har tillgång till bra foto eller ännu hellre en kopia av de första jordgloberna, så titta vilket namn som står att ha seglat norr Newfoundland söder Grönland och västerut.

        Gilla

      • Kjell Bäcklund skriver:

        Hej igen, jo jag inser att du känner till betydligt mer fakta angående nordbornas tid på Grönland än det går att läsa sig till i gängse böcker i ämnet. Intressant! Du får gärna förtydliga angående S:t Thomas (var det klostret under klippan Ketil i Ketilsfjord?). Fem Kloster? Jag är medveten om fyra, även om jag endast har källor till två med tydlighet. Förstår om du håller inne med en del om du planerar att skriva egen bok, men jag tar tacksamt emot ny kunskap i ämnet.

        Återkoppla gärna, kanske utanför detta forum som du själv skrev, du har ju min mail?

        Gilla

      • norah4you skriver:

        Helgerna har tagit mer tid för samvaro än vad jag räknat med. Det var roligt att gå på Jul på Liseberg ena dagen i flera timmar, vara på jullunch som efter Kalle och julklappsutdelning övergick i sällskapsspel o.s.v. Men med den värken jag har hela tiden har det mest blivit sova eller vila därutöver. Därav ligger jag efter med att leta fram och skicka över uppgifter.

        Här kommer en länk: Diplomatarium Norvegicum fyll i sid 17 och bind 761
        då får du upp ett mycket intressant diplom där originalet finns i påvearkiv. Intressant pga att den i diplomet angivne Biskop Mattias av Gardar i flertalet historikers böcker anses ha varit biskop av Gardar endast till namnet. Han tjänstgjorde en tid i Linköping några år före brevet från november 1492. Till Linköpingsbiskopens bibliotek hade vid den tiden en Annal som även innehöll delar av en Gula Ting Lagbok med tillägg för Grönland, bl.a. slapp såväl korsfarare som forsfarare på Grönland betala tiondet. Dessa handlingar hade hämtats inte i Kättilsfjord utan längre in vid de varma källorna där ett av de sällan omnämnda klostren fanns. När? 1478. Under Pothurst och Pinning seglats för den danske kungen.

        Nåväl Biskop Mattias har varit möjlig att följa på resa mot Grönland med 100% säkerhet fram till Färöarna. Där tjänstgjorde han en tid i kyrka innan han for över vatten (finns noterat i annat diplom). Knappast till Gardar för Gardar var då inte längre beboeligt pga av att kylan slagit till (Lilla Istiden). Det som är intressant men svårbevisat är att några av de reliker som han fått med sig senare efter 1600 finns noterade i samma område som jag har kunnat följa de svenska nordborna till och där ett av det två dioceserna på Nordamerikanska fastlandet enligt uppgifter i samband med att dessa betalade tiondet tillsammans med Gardar år 1364 (för perioden 1348-1361. Tiondet från Gardar och dioceserna under Gardar lämnades till påvens sändebud i Bergen 1364. Kortfattat finns det med i Ivar Bardsons bok. Men eftersom sändebudet senare blev påve finns det uppgifter på annat håll om hans liv och resor så lite mer går att hitta där.

        Uppgifter som Biskop Mattias senare lämnade till den danske kungen som ju officiellt var kung i Sverige vid tidpunkten i fråga kom tillsammans med ett brev om tillståndet i samtliga dioceses under Gardar, de hade attackerats av Engelska pirater som stulit värdefulla föremål, skövlat kyrkor och dödat en del som protesterade, att utgöra grund för en senare dansk kungs beslut att bekosta ett fartyg till Grönland m.m. runt 1520. Beslutet alltså. Tog något år innan fartyget var utrustat. Brev från Biskop Mattias till påven kom att ligga till grund för att påven än en gång beviljade nordborna ”under Gardar” att slippa betala tiondet.

        Finns mer att leta fram men just den biten har jag bara följt fram till 1521-24.

        Höll på att glömma en viktig detalj. Jag var ju den förste på 100 år som fått tillgång till Annalen + lagboken. I Annalen där bara några få sidor återstår finns ”kända” årtal för händelser som jag med namn och år kan koppla till händelser på Grönland. I några religionshistoriska böcker på danska respektive latin finns mer uppgifter om Grönlandsfart fram till 1500. De uppgifterna bekräftas av en relativt okänd karta som finns i Amerikanska Kongressbiblioteket. Tror inte de känner till vilka viktiga uppgifter, bl.a. om handel på en ö något söder om Kettilsfjord mot såväl Nordamerikanska fastlandet som Island som ligger i de namn på kaptener som seglat. Vet man inte när respektive kapten seglade vilket skepp, så är det självfallet svårt att leta i skeppshandlingar bl.a. från Bristol och Orkneyöarna….. mycket är alltså rent detektivarbete för att hitta oberoende källor som bekräftar uppgifter.

        Gilla

      • Kjell Bäcklund skriver:

        Hm, ingen träff på den sökningen. Sid 17 och bind 761? Finns endast 21 band vad jag kan se. Kanske numren är omkastade?

        Gilla

      • norah4you skriver:

        Märkligt att du inte får upp det. Kommer i min dator. Skickar över kopia på text. Direkt till dig. Ska se om jag mellan matlagningsvarven, råsteker potatis som jag sedan stuvar för att ha till pannbiff, kan lösa det för alla andra intresserade.

        Gilla

      • norah4you skriver:

        skrev fel ordning Här följer ett ännu mer intressant diplom 1183 bind 17
        Om du har tillgång till skrifter om Katolska Kyrkans nordliga historia vid tidpunkten, går till viss del att finna i de otaliga volymerna ingående i Grönländske Middelser, eller söker på avhandlingar i historia alternativt religion/religionshistoria sök ord Grönland alternativt Nordamerika så har du möjlighet att gå vidare utifrån sökord du finner i diplomet.

        Gilla

    • Kjell Bäcklund skriver:

      Nu gick det! Det var ju bind och brev. Tack. Läser med stort intresse…:-)

      Gilla

  2. Joel Åsblom skriver:

    Jag skulle vilja använda lite av ditt material i Föreningen Sverige-Grönlands tidning Iluliaq. Kan du kontakta mig via e-post.
    Joel

    Gilla

    • norah4you skriver:

      Så fort jag är hemma, dvs imorgon hör du av mig. Har betydligt mer speciellt från tid då vi i Europa sägs inte ha haft kontakt med Grönlänningarna. Jag har även källmaterial som visar att nordborna flyttade över till NA samt hur de olika nordbornas vägar såg ut fram till det att förste engelske guvernören var skicklig eller rättare sagt oskicklig nog att notera att svenskar(!) varit på NA östkusten långt innan engelsmän och holländare kom dit. Även dokument som visar att en del av de som kom med den välkända Mayflower faktiskt fick/uppmanades ta över farmar som nordbor hade. Nordborna fick behålla en ko, en tjur, en häst och ett uthus. Helt annan än den officiella historien och det kommer i boken om Grönlänningarna när jag orkar gå igenom råkapitlen.

      Gilla

  3. Adrian Reisert skriver:

    Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to find any individual with some authentic thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this website is something that’s needed on the internet, someone with a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

    Gilla

  4. Shirley Austill skriver:

    Hi, I am not sure if you realize it, but your statement is excactly the same as Thomas B. Olsen (not related to the Olsen twins), wrote about two years ago – I am not quite sure if there is a original source, but you might be able to find his article somewhere (lack of Google-skills, does that I haven’t found it). If you find it, please post it here or PM me. Regards, Thomas

    Gilla

  5. Mauro Montee skriver:

    Thanks for the info. Good to take into account on my next trip!

    Gilla

  6. Eva skriver:

    I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

    Gilla

  7. Florrie Pert skriver:

    Advantageously, the article is truly the best on this notable topic. I fit in together with your conclusions and will thirstily look forward to your upcoming updates. just saying thanks won’t simply be adequate, for the tremendous lucidity in your writing. i will instantly grab your rss feed to stay abreast of any updates. Gratifying work and far success in your business efforts!

    Gilla

  8. Art Mckentie skriver:

    very nice post, i definitely love this web site, keep on it

    Gilla

  9. I am impressed, I must say. really seldom do I stumble upon a blog thats both instructional and entertaining, and let me tell you, youve hit the nail on the head. Your post is important; the matter are some things that not many of us are speaking intelligently concerning. i am really happy that I stumbled across this in my look for something about it.

    Gilla

Lämna en kommentar