John/Jon Scolvus del 1 – vem var han

JOHN SCOLVUS
John Scolvus finns dokumenterad som en som var med på Putharst och Pinnings seglats till Grönland i slutet av 1470-talet. (Mer om Puthurst och Pinning längre ner).

Det har rått en riktig historiker röra om vem John Scolvus som enligt en Spansk källa, citerad av ingen mindre än Olaus Magnus(1490-1557). År 1476 skall John Scolvus (tillsammans med Puthurst och Pinning) då besökt Nordamerikas norra kust. Andra källor säger att 1476 var året då Puthurst och Pinning seglade ut från hamn vid tysk-danska gränsen längs Nordsjön.

Historiker som Sofus et Co, ifrågasatte på sin tid om det endast fanns en portugisisk samtida källa till John Scolvus. Det är inte sant utan finns ett antal, inklusive notering av kartograf på en samtida karta. Andra historiker har sedan 1880-talet försökt placera John Scolvus som allt från John Bonde, vilken inte går att koppla till svenska adelsätten Bonde, till Joan Colom respektive Jon Skolp.

Joan Column är ett namn, som möjligen skulle kunnat användas på Christopher Columbus, och som i så fall tack vare(!) Mussolinis försök att via historiker knyta Columbus säkrare till Italienskt ursprung (Genua) resulterade i att dessa historiker fick fram ”bevis” som tydde på att Columbus familj innan Columbus blev känd skulle ha haft Katalanskt ursprung. Fascistiske Mussolinis historikers genomgång för att finna Italienskt ursprung hos Columbus släkt är lika ihåliga som ett av de gamla segelfartygens enterrep knutna för att klättra upp i masten. Till råga på allt utan ens tillstymmelse till stabilt knutna knopar på repet. Jag går inte vidare i deras fotspår. De liksom vår svensk Rubeckius på sin tid saknar all normal vetenskaplighet.

Därmed inte sagt att den officiella bilden av Columbus Genuanska ursprung inte kan vara sann. Sanningen i sig försvann i det fallet redan under 1500-talets första hälft. Andra historiker med vetenskapligt förhållningssätt till de texter de använde sig av har försökt knyta Columbus till Jon Skolp som ibland antagits vara av nordiskt ursprung ibland av polskt.

Må vara vilket det vill. Finner det lite ologiskt att anta att Columbus inte skulle seglat med Puthurst och eller Pinning under eget namn när hans bror enligt samtida källor gjorde detta och när Cortes-Real, den som senare seglade med Columbus ut från Spanien västerut fanns med som navigatör. Cortes-Real som seglade med Columbus, inte hans far som enligt vissa obekräftade källor från 1500-talets slut antas ha besökt Nordamerika redan under perioden 1470-72. Då på uppdrag av efterföljare till den portugisiske prinsen ”Henrik Sjöfararen” död 1460.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s