John/Jon Scolvus del 2 – Christopher Columbus

Columbus, kända bekräftade uppgifter

INLEDNING
Som nämnts i del 1 har det funnits historiker som försökt koppla John/Jon Scolvus till Christopher Columbus själv. Något sådant samband har jag inte hittat.

Däremot finns det samtida uppgifter som knyter Christopher Columbus, hans bror samt hans senare navigator Cortes-Real d.y till ett besök på Island och att Columbus bror samt navigator deltog i samma segling som John/Jon Scolvus under Puthurst och Pinnings befäl. En seglats som utifrån katolska källor går att följa till Grönland där de hade som uppgift att hämta ev. överlevande munkar på ett kloster vid de varma källorna i det inre av Sydgrönland, ibland kallad den tredje bosättningen.

Det går också att följa i samtida källor, inklusive en dansk och några norska kyrkoannalnoteringar att expeditionen fick med sig en Annal och en Gula Tinglagbok som i de ännu bevarade pergamentsbladen har tillägg för Grönland kända från andra källor. Expeditionen som senare var på väg mot Västra Grönländska bosättningen, möjligen för att se om det fanns något kvar av den ursprungliga Grönländska Biskopsgården innan Gardar, blev vid insegling utjagad till havet av män i skinnbåtar. Enligt två samtida källor varav en med teckning, blev de som klarade en uppblossande storm vinddrivna till ”fastland” långt söder Grönland där de tillbringade vintern.

VEM VAR COLUMBUS OCH VAR KOM HANS SLÄKT IFRÅN?
Bland Columbus vänner och sponsorer utanför den spanska kungafamiljen fanns ett antal Katelanska släkters kända personer:

Lluís de Santàngel, Joan de Coloma, Joana de la Torre, Pere Margarit, Bernat Boyl, Miquel Ballester, Antoni de Torres samtliga från Katalonien.

Det är också känt att Columbus före sin ”första resa” seglade under en Katelansk vapensköld. Denna vapensköld kan eventuellt kopplas till att Columbus tidigare hade seglat för The Knights of the Order of the Hospital i östra Medelhavet. Något som möjligen kan styrkas utifrån Columbus egen bok the Libro de las Profecisas skriven tillsammans med Fray Gaspar Gorrico samt även till Columbus erhållna brev daterat 5 augusti 1495 skrivit av den Katalanske astronomen och kartritararen Jaume Ferrer de Blanes.

Det är relativt säkert bekräftat att Christopher Columbus under sin ungdom tidiga vuxna period seglade med en sentida korsfarare René d’Anjou.

RENÈ d’ANJOU
René d’Anjou hörde till Order of Saint John the Baptist’s Hospital of Jerusalem. René d’Anjou tillhörde släkten Valois-Anjou. En av anfäderna var Ludvig I av Anjou född som andre son till Johan II av Frankrike i äktenskapet med Bonne av Luxenburg. (Not 1 och 2)

Order of Saint John the Baptist’s Hospital of Jerusalem, mer rätteligen kallad Knights Hospitaller kom att höra samman med de Korsfarare och ordnar som först var på Rhodos 1310–1523 efter att Jerusalem gått förlorad. Senare ”fick” de Malta och fanns där fram till slutet av 1700-talet.

Ingenting i de skrifter jag haft tillgång till går att använda som indikation på Columbus eget ursprung. En enda sak bör noteras – det som går att få fram i bevarade skrifter tyder på att historiker som försökt spåra Columbus ursprung till judiskt skulle kunna ha rätt. Så långt tillbaka Columbus går att spåra innan han seglade västerut på sin första(?) resa för att finna väg till Kina är knutet till Katolska Kyrkans tro och ordensällskap.

Ingenting i skrifterna går heller att tyda, enligt min mening, som om Columbus själv skulle kunna vara John/Jon Scolvus.

Slutsats ev koppling Chritopher Columbus med John/Jon Scolvus
Det finns i dagsläget inget som knyter Christopher Columbus till den från samtida dokument och de tidigaste jordgloberna kände John/Jon Scolvus.
Så vad vet vi om John Scolvus ibland kallad Jon Scolp. Det senare namnet har sin förklaring i en misstolkning av en text som fått en del historiker främst av polskt ursprung att tolka honom som Polack.

Not 1. René d’Anjou hade samme kunglige anfader som tidigare Drottning Bianca/Blanka av Namurs mamma haft. Drottning Bianca/Blanka var gift med Sveriges Kung Magnus Eriksson (han med Landslagarna)

Not 2. Samma anfader som nämnts i not 1 finns också senare med svensk anknytning med nuvarande svenska kungafamilj via Françoise de Labrasseur (ca 1665-okänt) gift med Jacques du Pucheu de La Place (född i Pucheu-Laplace, Pau) som år 1683 gifte sig med varandra. Han var andre eller möjligen tredje son som tillsamman med fadern vid farfaderns död bytte till släktnamnet Bernadotte runt år 1700. Se även Karl XIV:s anfader, förmögenhet och Napoleons gåva

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s