John/Jon Scolvus del 3 – uppgifter från 15 års ålder

del 3
John/Jon Scolvus
Detta vet vi om John Scolvus ibland kallad Jon Scolp. Han lär enligt samtida källor ha gått till sjöss vid 15 års ålder. Det är oklart var han var född, men han skulle kunna vara islänning lika väl som norsk, dansk eller svensk. Om han var islänning, skulle han ha hetat Jón Skúlason i verkligheten.
Finns det då någon sådan islänning noterad i källorna? Inte under aktuellt århundrade. Därmed går det inte att avföra den möjligheten.

Sofus Larsen, norsk historiker runt år 1900, hänvisar till uppgift att Jon Scolvus skall ha varit med bland de som den danske kung år 1473 gav i uppdrag att följa med på segling till Grönland via Island för sin, kung Christian I:s räkning. Scolvus skall ha anställts som styrman på en av båtarna.

Innan kung Christian I:e begav sig på sin utlandresa till påven, detta skedde 1474, så var han noga med att stärka sin ställning i Norden. Christians Danmark låg i fejd med svenskarna som ville vara självständiga trots Kalmarunionen. Kung Christian dog 1481 och efterträddes av kung Hans. Samma år utnämnde påve Sixtus IV klosterbrodern Jakob Blaa till biskop af Gardar efter biskop Andreas samt skickar med honom följebrev till folket och prästerna som tillhörde Gardars biskopsdöme samt till Ärkebiskopen i Nidaros, Norge och Kung Hans i Danmark.
Det är omkring denna tiden det blir lite rörigt i uppgifterna om Grönland. För när Jakob Blaa som sägs ha åkt över vattnet från Island återkommer i källorna finns det samtida uppgifter som gör gällande att biskop Andreas fortfarande levde. Var är dock oklart för det finns i relativt okänd källa som jag själv var en av de få senaste 400 åren att titta på en uppgift att det hade bedrivits ”nödfart” från Grönland till fastlandet år 1435. Samtidigt så finns det på annan plats uppgift om att diocesen ”Korsnes” i Nordamerika fortfarande var bebodd på 1490-talet. Vilket i och för sig skulle kunna förklara en passus i den senare kommande Cabot’s berättelse där det i förbigående nämns att en i hans sällskap pratade med en som bodde i ett av de områden som Cabot besökte.

Vad vi med säkerhet vet är att Jon Scolvus, nämnd ovan, var med på seglatsen som seglade ut från Bremen för danske kungens räkning år 1474 under kaptenerna Pothurst och Pinnings befäl. Seglatsen gick via Orkneyöarna där William Sinclair året innan utnämnts till jarl av Orkney samt erhållit den danska fästningen Ravenscraig av Christian I:s dotter Margrete som fått Orkney och Shetlandsöarna i pant då Christian I:e inte kunde betala ut sedvanlig brudgåva vid hennes vigsel med skotske kung Jakob III år 1469. Seglatsen gick vidare till Island och därefter till Grönland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s