Kort historisk bakgrund om Muslimernas historia

Muhammed som blev Profeten Muhammed för alla muslimer levde och dog på 600-talet e.Kr. Flertal källor anger 632 som dödsår.

Muhammad/Muhammeds enda barn som fick egna barn var Fatima.
Fātima az-Zahra är hennes fullständiga namn också hon sägs ha dött samma år men några månader efter sin far. Fātima var gift med Ali och hade sönerna Hassan och Hussein. Efter faderns död kom det till en splittring i den muslimska världen eftersom Fātima som var den som stått sin far närmast kom att vördas mer än vad delar av de ledande efter Muhammeds död ansåg riktigt. Enligt de som anser sig ortodoxt rättroende, så får det inte finnas någon form av avgudadyrkan vilket de ansåg att delvis förelåg. Delar av de tidigaste muslimerna ansåg att Fatima stått sin far så nära att Ali, hennes man, var den som Muhammed själv utsett till sin efterträdare som ledare för alla muslimer. Andra höll inte med.

Fatima själv tog avstånd från Muhammeds efterträdare Abu Bakr, svärfar till Muhammed och den förste kalifen av Rashidun Kalifatet. Fatima förde fram sin man Ali som Muhammeds naturlige efterträdare. Abu Bakrs kalifat upplöstes efter hans död drygt två år efter Muhammeds död. Shiamuslimer sägs skylla Fatimas död på Umar som verkade tillsammans med Abu Bakr. Sunnimuslimer betraktar Umar och Abu Bakr som personer som skall vördas. Shiamuslimer förnekar den tolkningen av den tidiga muslimska historien.

Shiamuslimer, rättare sagt Alis anhängare, anser än idag att profeten Muhammed på Guds beslut utsåg Ali, fullständigt namn Ali ibn Abi Talib, till sin efterträdare. Shiamuslimer, shiiter anser kortfattat att Islam måste inkluderas i allt som händer på jorden. Det går enligt den tolkningen av Sunnah och Koranen inte att ha lag utan att lagen bygger på Islam.

Shiamuslimer är i minoritet i de flesta muslimska länderna men utgör ändå stor del av de troende i Libanon, Jemen, Kuwait, Turkiet, Albanien, Pakistan, Afganistan, Indien, Indonesien och Nigeria. Shiamuslimerna är i majoritet i Iran, Azerbajdzjan, Irak och Bahrain. Finns även en hel del shiamuslimer i Östafrika.

Nu är det inte så enkelt som man kan tro. Shiamuslimerna utgör i sig inte enhetligt troende muslimer. Det finns tre huvudgrupper. Zaiditerna, Ismailiterna samt Imâmiyya. Allt handlar om vem som skall vara Islams ledare och hur Sunnah och Koranen skall tolkas, vem som äger Guds rätt att tolka dem o.s.v.

De mer radikala grupperna, som Muslimska brödraskapet i Egypten, är ofta sunnimuslimer och inte shia. Inget är enkelt att förklara varför delar av de som krigar för IS kan komma från båda grupperna. Grunden utgörs dock hela tiden av den politisering som skedde under 1900-talet som kom att anse/kräva att Islam var den naturliga och enda vägen för ett rättssamhälle där Koranen var lagen och Jihadismen den väg som Allah gett muslimerna för att skapa det samhället.

Annonser

One Response to Kort historisk bakgrund om Muslimernas historia

  1. […] Andra delar i problematiken har rötter tillbaka till första århundradet efter Profeten Muhammeds död. Grenarna, kvistarna och löven går att läsa om här Kort historisk bakgrund om muslimernas historia […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s