Inledning till Den Gotiska Mosaiken


DEN GOTISKA MOSAIKEN

English text The Gothic Mosaic

© Johansson Inger E, Linköping 1996 rev. Göteborg 2003.

INLEDNING

Han klev ur den flatbottnade båten. Äntligen efter år av strapatser var de hemma. Ja, inte riktigt hemma än. På gården på sydsidan inne i viken bodde hans fränder. Gården låg där grå mot den gulbruna säden.

Han kunde se svinen böka på gårdsplanen, någonstans bakom ett av uthusen råmade en ko. Borta vid sluttningen såg han sin frände med häst arbetande på åkern. Säden vajade i vinden som blåste honom i ryggen från den gråblå havsviken där vitt skum syntes på vågkammarna.

I båten hade han förutom sina närmaste män, några trälar som tagits som krigsbyte på främmande mark. Packningen i långa båten bestod av rustningen, en hjälm, av vendeltyp vars ansiktsmask i form av ett djurhuvudformat nässkydd glänste vackert med den lysande stenen i ena ögonhålan, ett svärd och en brynja. Men i packningen hade han denna gången även 3 st glasbägare från Rhenområdet, spelbrickor av elfenben och ornerade benkammar .

Kan detta vara det som hände den man som begravdes i en av storhögarna i Gunnerstad? Utifrån fynden vid utgrävningen där 1957 kan man börja fundera. Vad hände, hur och varför? 
Utdrag ur Johansson Inger, Vattenvägarna in mot Roxen i äldre tider, C-uppsats Historiska inst. Linköpings Universitet 1993.

Det finns olika sätt att presentera forntidens verklighet precis som det finns många val att göra när man lägger ett pussel. För med forntiden är det så att oavsett om källorna är primära, allra helst ögonvittnesskildringar, eller sekundära, så är varje källa som bäst en större del av ett stort pussel. Varje liten pusselbit, och en enda källa kan innehålla många, behöver lyftas i ljuset, studeras, analyseras, värderas utifrån källkritiska metoder så väl som för att se om pusselbiten passar in i de redan lagda bitarna eller inte.

När jag arbetat med bakgrunden till den gotiska verkligheten, där goternas egna berättelser i stort sett saknats annat än i det arkeologiska materialet som indirekt ger ledtrådar till vad de skulle kunna berättat, så blir de bitar, allt från små fragment till större ytor, som att studera ett mosiakgolv frilagt av arkeologer som grävt.

Det finns ytor som saknar bitar när man börjar. Bitar som i goternas fall finns berättade av ett stort antal historiker och efter 200-talet även av kyrkomän. Alla har sina egna skäl till att nämna goterna. Syfte och tendens gör precis som när du lägger ett pussel att varje liten bit måste ses i ljuset av helheten.

Jordanes är den som oftast används som källa till den gotiska historien. Som sådan är han mycket lik Adam av Bremen för den äldre nordiska historien: I och för sig noggrann att ta med så mycket som möjligt, men ack så ofta äldre uppgifter antingen är vaga, missförstådda även när de källor som använts är angivna. Så det var viktigt att leta reda på dessa källorna.

Förvånansvärt ofta fanns dessa källorna mycket lättillgängliga och, häpnadsväckande nog, i de flesta fall analyserade av äldre generationers historieforskare. Dock ytterst sällan översatta till nordiska språk, engelska samt många gånger inte ens till tyska. Läsandet av de äldre vetenskapliga arbetena där goter helt eller delvis behandlades, gav ledtrådar till andra viktiga källor. Källor som till och med gav uppgifter om enskilda individer från ön/landet i den norra Oceanens utkanter. Uppgifter som gav detaljerade levnadsbeskrivningar utifrån uppväxt i t.ex. Ranriki,Ranriki=från Uddevalla upp till norr Fredrikstad, genom handelsresor, något som skulle kunna liknas vid vikingatidens härnadståg till bosättningar i nuvarande Ukraina, tjänstgöring i romerska armen eller rena krigståg mot romarna, tills dessa individer på ålderns höst ibland nådde höga poster. I Spanien likaväl som i ett mycket ökänt fall hängde med de sk. Anglerna över till England(!).

Det är om dessa individer, deras författares (historiker och kyrkofäders) berättelser och bakgrund som den Gotiska Mosaiken handlar.

Göteborg 2003
Inger E  Johansson

Annonser

2 Responses to Inledning till Den Gotiska Mosaiken

  1. […] upplagda texter: Inledning till den Gotiska Mosaiken English Kap 4 Några folkgrupper samtida med goterna, Gotiska Mosaiken del 1 Källornas berättelse […]

    Gilla

  2. […] Inledning till den Gotiska Mosaiken – In english Källornas berättelse –  In english Goter och Romare när hände vad Goternas källor t.o.m. 200-talet Andra källor till gotisk historia före 500-talet Utdrag ur kapitel 500-tals källor till den gotiska historien Goterna Namnregister samt Teoderik/Theoderic den store Från Tacitus till Tâhirs ruser […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s