Grönland och Grönlänningarna

Grönland och Grönlänningarna är ett manuskript jag suttit på i många år. Ett av skälen till att det inte sänts in för publicering är att jag började med det medans jag hoppades att jag skulle få råd och möjlighet att bli forskarstuderande i Trondheim där en del av det källmaterial jag så gärna skulle vilja få direkt möjlighet att använda som komplettering till manuskriptet finns sedan länge.

Ett annat skäl är att jag under resans gång har hittat så mycket nya uppgifter i gamla källor och kartor (fram till 1600) att jag hela tiden önskat få mer kunskap. Bland det jag kan berätta från kapitel som inte läggs ut här, är att jag funnit ett 1500-tals dokument som kompletterar en 1435 tals notering i en av de mindre refererade annalavskrifterna. Där talas det i båda fallen om nödfart till fastlandet år 1435. En annan uppgift är i ett 1300-tals dokument som refererar till Korsnes söder Grönland… den uppgiften stöds till viss del av de första kända besökarna på NA-östkustens som på platsen ifråga, en bra bit söder om Newfoundland, råkade människor de kunde samtala med enligt vad en av dagböckerna berättar om. Kan man samtala oavsett om det är engelsmän, holländare, fransmän eller spanjorer (inte de sistnämnda) som kan samtala så bra att de får reda på hur naturen ser ut längre in i landet, så återstår frågan om inte just den dagboksnoteringen stöder Korsnes, som inom parantes betalade tiondet till Påvekyrkan i varje fall så sent som vintern 1364/65….

Spännande är det och för den som är ung och har tid är de äldsta engelska noteringarna från tiden alldeles efter Mayflowers ankomst något att bita i. De mest intressanta bitarna finns i Elizabeth I:s arkiv. Några av dem fick jag mig tillsänt i läsbart originalkopierat skick av en sedan några år avliden Engelsk historiker som hade tillgång till arkivet i forskningssyfte.

Det finns mer att berätta och en del berättar jag på följande sida:
Grönland (Greenland), Norah4history page

slit raderna i bloggartiklarna om Grönland och Grönlänningarna med hälsan och skriv ref till Grönland och Grönlänningarna.© Johansson Inger E Göteborg 1995-2008 om Ni citerar något.

Annons

2 Responses to Grönland och Grönlänningarna

  • norah4you skriver:

   Definitivt inte. Tvärt om. Först och främst för att vi vet hur det var när det var 2-3 grader varmare (varierade hela perioden 980-1341) och för att vi dessutom vet hur vattennivåerna resp. isen i Arktis var när isen var 1/3 mot dagens! Klimatkramarnas värsta fiende är nämligen arkeologerna och dendrokronologerna samt de som kan avgöra hur små kryp som t.ex. människolusen levde under de perioder som inte alls är länge sedan när vi på jorden hade mer än de 2 beryktade och definitivt falska estimeringarna om världens temperatur.

   För övrigt är verkligheten så att vi på jorden INTE har fått högre temperatur alls. Det som skett är två saker – dels har forskare börjat korrigera redan falska värden som fås när man numera mäter reflexion 1 meter upp från jord/vattenyta, vilket inte alls är samma sak som verkligt uppmätt värde men möjligen kunnat användas om man inte i sina estimeringar – förlåt de kallar det dataprogram program som jag själv som när jag räknade fram verkliga vattennivåer från äldre stenåldern fram till år 1000 med 43 variabler fler än vad de har, dataprogram som jag alltså skulle kastat i papperskorgen. Har sett ett par av dem och maken till skräp för oss som är gamla i datagården och har sysslat med just vattennivåer och miljö sedan mer än 40 år, maken har jag aldrig sett.

   Att sedan vara så vänlig som en av de sk. forskarna var att skicka mig av alla människor på denna jord sina korrigeringar samtidigt som verkliga värden. Det är förvisso tillåtet att vara dum, men att bevisa det som den sk. ansedde forskaren gjorde – jag plockade ner honom på sci.grupper för tre år sedan och visst försöker han igen eller rättare sagt politiker använder fortfarande hans förfalskade värden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: