Karl XIV:s anfäder, förmögenhet och ”Napoleons gåva”

Allt började innan Bernadotte ens gift sig med Napoleons tidigare trolovade Désirée Clary. Utan Désirées fars förmögenhet hade inte någon av de två fattiga bröderna Bonaparte ens lyckats stiga i graderna trots Napoleons senare visade skicklighet som härförare. Det är där det börjar, men två bröder som trolovar sig med två systrar och där trolovningen fästs på papper. Säga vad man säga vill om Napoleon, han ‘glömde’ bort sin trolovning i samma ögonblick som han träffade Joséphine de Beauharnais, men var hela sitt liv svag för Désirée och såg till att underlätta hennes liv.

Jean Baptiste Bernadotte hade mycket gamla anor i släkten och även gott välstånd, rikedom. Jacques du Pucheu de La Place (1663-1710), Seigneur de La Place and de Sartau ett område som ligger i nuvarande Belgien på dåvarande Frankrikes landområden. Jacques du Pucheu de La Place (född i Pucheu-Laplace, Pau) gifte sig 1683 med Françoise de Labrasseur (ca 1665-okänt). Jacques är en av de kända anfäderna till släkten som senare runt år 1700 ändrade namn från de Pucheu de La Place till Bernadotte. Något som de flesta svenskar som klagar på kungens förmögenhet inte vet om är att en stor del av den Bernadottska förmögenheten som Karl XIV hade med sig till Sverige var gammal i gården om man säger så från hans anfäder så väl på mödernet som fädernet. Bernadotte gifte sig rikt. Som seden och lagarna var på den tiden var det Bernadotte som förvaltade Desirées förmögenhet som inte heller den var ringa.

Men en stor del av Bernadottes vidare framgångar och ökning av förmögenheten berodde som Svensk Tidskrift årgång 1939 sid 690 skrev på: Den framskjutna ställning Bernadotte, trots Napoleons misstänksamhet, intog under kejsardömet berodde otvivelaktigt till god del på hans äktenskap med Désirée Clary, som en gång i tiden varit den unge Napoleon Bonapartes trolovade Däri ligger en stor del av bakgrunden till att Bernadotte blev krigsminister, prokonsul/ståthållare för Hannover samt även för Hamburg, furste av Ponte Corvo m.m. Det var inte enbart Napoleon som genom frikostiga donationer gav Bernadotte hans rikedom. En rikedom som pga Bernadottes dokumenterade givmildhet skulle kunna varit mycket större, men som orörd bas hela tiden hade pengarna som var Désirées hemgift samt även arv. Det var på den tiden vanligt att de som var ståthållare fick stora belopp av de städer/landområden de satts att sköta.

Det är här en av de bitar i svensk historia som vi tyvärr inte har med i våra egna skolböcker. Ett av de få krig där det aldrig avlossades ett skott. För Sverige låg vilket många inte känner till från november 1810 till slutet av 1812 i krig med England. Bakgrunden var att Sverige inte anslutit sig till den av Napoleon utlysta handelsblockaden av England. Detta trots att Sverige i januari 1810 vid freden i Paris mellan Sverige och Frankrike hade tvingats att gå med i handelsblockaden mot England, men fortsatte handeln under falsk beflaggning av de engelska båtarna (främst dolda som amerikanska båtar) till Napoleons stora ilska.

När Karl och Charlotta blev kung och drottning av Sverige tvingades de acceptera den danske Kristian August som dog i slaganfall maj 1810. Vilket inte underlättade det skuldtyngda Sveriges situation. Sverige behövde en ny kronprins vilket ledde till att Karl och Charlotta efter statskuppen mot Gustav IV 1809 inte hade några egna arvtagare. Ryktet spreds att Kristian August mördats med gift och den som fick skulden i pöbelns ögon var Axel von Fersen som enligt ryktet varit Marie Antoinettes älskare. Von Fersen låg hur som helst bakom flyktförsöket för franska kungaparet efter revolutionen i Frankrike. Frankrike stod allt annat än högt i Sverige hos gemene man som varit soldat i något av krigen fram till 1810. Det fanns även en stark rädsla hos adeln i Sverige att Danmark skulle gå till anfall eller att kung Karl XIII samt indirekt adeln skulle avsättas i en svensk revolution liknande den franska. Det brukar påstås att greve Mörner som skickats till Frankrike hade att efterfråga Napoleons förslag men i stället köpte Bernadotte. Vilket inte är med sanningen överenstämmande.

Greve Mörner hade som uppgift att dels försöka komma till tals med Napoleon angående Englandsblockaden som var förödande för Sveriges ekonomi som redan var mer än bankruttmässig. Om han under hand även fått uppdrag att komma med förslag på ny tronföljare/kronprins är inte klart utsagt. Däremot att han skulle lyssna på vad Napoleon hade att säga för att få igenom svenska önskan om hävande av blockaden. I stället så erbjöd greve Mörner Jean Baptiste Bernadotte möjligheten att bli svensk kronprins. Jean Baptiste Bernadotte som vid den tiden kommit i onåd (till skillnad från sin hustru Désirée) och hade skäl att se om sitt eget hus tackade ja till att följa med till Sverige. Med sig hade han stor del av sin förmögenhet, liten i Europeiska mått mätt ofantlig enligt svenska mått. Dock inte Désirées hemgift som det som inte fanns i juveler var bunden i Frankrike.

Napoleons bror var som väl de flesta vet gift med Désirées syster. Det har säkerligen också spelat in. Speciellt efter att Jean Baptiste Bernadotte mot Napoleons vilja, tackade ja till att bli svensk kronprins samt adopteras av Karl XIII. Ett av huvudskälen som sällan framkommer till att representanter i Sverige som behövde välja någon till Karl XIII:s arvtagare ens kom på att fråga Bernadotte var den stora förmögenheten, stor enligt svenska mått mätt. Sverige var bankrutt och en av de saker som den blivande kung Karl XIV Johan hade att bidra med var att betala alla Sveriges skulder något som inte skrevs in utan var en underförstådd förutsättning. Nåväl Jean Baptiste Bernadotte åkte ensam till Sverige och blev vald samt adopterades av Karl XIII som tillsammans med sin hustru Hedvig Elisabet Charlotta (Drotting Charlotta).

Precis som vår egen Gustav Vasa kompenserade en kyrka där släkt i Östergötland var döpta i samband med indragningen av kyrkosilver och av kyrkan ägd mark, så är det som en del helt felaktigt kallar en gåva från Napoleon en form av kompensation för förmögenhet som Jean Baptiste och Desirée inte fick med sig. Baktanken från Napoleons sida, för det var knappast endast för att han en gång i tiden i samband med förlovningen med Desirée lånat en större summa pengar utan vilken han kanske aldrig stigit i graderna så att han kunnat bli den Napoleon vi känner, vidare kan enligt min uppfattning när man läser franska texter det varit så att Napoleon ville säkra sig om Karl XIV:s stöd genom att kompensera för de förmögenheter han inte fått med sig till Sverige och som Napoleon lagt beslag på.

Tillägg 4 februari 2015 Svenska media saknar historiekunskapen ovan alternativt så sysslar vänsternissar i media med desinformation!!! P4-chef skämmer ut Sveriges Radio betald med skattepengar som han är!!!!

P4-chefen kritiserar hovet i protestbrev, Expressen 4 februari 2015
Radiochef attackerar prinsessan Madeleine, DN 4 februari 2015
Tigande prinsessa får kritik, GP 4 februari 2015
P4-chefens kritik mot Hovet Leif Eriksson: Känns otidsenligt, Sveriges radio 4 februari 2015 SKANDAL att Leif Eriksson som själv ÄR betald till stor del med skattepengar ens kan få för sig att det är otidsenligt att följa ingångna avtal. Sveriges Kungafamiljs ättlingar som tillhör hovet får enligt avtal mellan Karl XIV Johan och svenska staten som han betalde skulderna för (Sverige hade gått i konkurs annars med sina stora krigslån tagna utomlands) samt betalade all verksamhet för under ett antal år. Det apanage som svenska kungafamiljen får är en bråkdel av det som ränta på skulden skulle varit om inte avtalet ingåtts.

Annons

9 Responses to Karl XIV:s anfäder, förmögenhet och ”Napoleons gåva”

 1. norah4you skriver:

  Reblogga detta på Norah4you's Weblog och kommenterade:

  Desinformationen om svenska kungahusets apanage når nya höjder. P4-chefen gör ett påhopp som visar hans, Leif Erikssons kompletta okunskap om en av de viktigare bitarna i svensk historia:
  Varför Karl XIV Johan kom att bli svensk kung och Varför han i utbyte (!) betalade det då bankrutta Sveriges stora skulder utomlands samt under ett antal år bekostade hela svenska statsapparaten! I utbyte begärde han, och fick, att hans arvingar på svenska tronen skulle få en årlig ersättning för sitt uppehälle, ett apanage. Apanaget är avsevärt lägre än vad normal ränta på den extremt stora skulden skulle varit. Ärligt talat hade Sverige inte klarat av sina skulder utan Karl XIV Johan och skulle hans utlägg återbetalas, så hade stor del av statens skatteintäkter tvingats gå till att återbetala de pengarna samt räntan på dessa.
  Det har även varit desinformation från vänsternissar i media, speciellt inom Sveriges Radio och Sveriges Television om var Karl XIV:s pengar kom ifrån. NOG NU – Källkritisk jämförelseanalys från dokumentation i Frankrike och här i Sverige vore på sin plats innan fler falska påståenden sprids.

  För övrigt vore det på sin plats att Sveriges journalister lärde sig läsa och förstå våra Grundlagar. Ett lands konstitution är det viktigaste som finns och inte något som ”Tyck som jag”-folk äger rätten att försöka sidesteppa!

  P4–chefen kritiserar hovet i protestbrev, Expressen 4 februari 2015
  Härmed protesterar jag, Inger E(Norah4you) mot självutnämnda påvar betalda med skattemedel och officiellt påtvingade licensavgifter. Protesterar mot att dessa självutnämnda påvar försöker sprida desinformation, vilket är allvarligt i sig, samt mot att de så flagrant visar disrespekt mot SVERIGES RIKES GRUNDLAGAR!

  Gillad av 1 person

 2. […] Verkligheten är den att Karl XIV Johan håller på att förhandla med Napoleon om att få ut Drottning Desirees brudgåva ur Frankrike utöver detta försöker (och lyckas) Karl XIII Johan få ut kompensation för sin egen franska förmögenhet så som den var INNAN Napoleons och Franska Revolutionens tid. Han lyckas och kan betala staten Sveriges skulder. Sverige var bankrutt. För att Sverige och svenska regeringen skulle kunna fortsätta, även om inte det blev krig med Frankrike, så krävdes stora summor. Karl XIV Johan betalade Sveriges kostnader ur privat kassa ett antal år utöver att han betalade Sveriges skulder. Blockaden blev dock precis som svenska ”neutralitetsförklaringen” vackra ord på papper. Sverige förbehöll sig rätten att i icke vapen-handlingar själv bestämma vad man gjorde som självständig stat. Se även: Karl XIV:s anfader förmögenhet och ”Napoleons gåva” […]

  Gillad av 1 person

 3. […] * Vår Kung Carl XIV Gustav har heller inte skrivit tidningarna på näsan med verkligt läge dvs. att kungafamiljens apanage är en ersättning som Karl XIV Johan förhandlade fram som villkor för att han betalade Sveriges (och Norges) samtliga statsskulder – länderna var bankrutta – och höll Svenska Staten under armarna ekonomiskt i många år. Läs gärna: Karl XIV:s anfäder, förmögenhet och Napoleons gåva, Norah4history 1 november 2012 […]

  Gillad av 1 person

 4. […] FATTAS BARA ANNAT! Godset Stenhammar är kungens privata jordbruk och gods. Nu får det verkligen vara nog med att sprida falska uppgifter om Kungen och Kungafamiljen. Det räcker fuller väl med att konstatera att Kungens apanage inte är något som svenskarna ‘betalar’ utan ersättning för att Carl XIV Johan betalade Sveriges Statsskulder samt höll svenska staten under armarna i många år ekonomiskt. Ett annat falskt påstående som brukar höras är att de pengarna som Carl XIV gav skulle vara något som Sverige som land skulle fått ändå. Sluta upp med dumheterna. Verkligheten är som det står här: Karl XIV:s anfäder, förmögenhet och Napoleons gåva, Norah4history 1 november 2012. […]

  Gillad av 1 person

 5. […] Så svor kungen till TV-reporter, GP 13 juni 2013 Här är kungens utbrott mot SVT:s reporter, Expressen 13 juni 2013 Hovet: Kungen har inte gjort fel, SVD 13 juni 2013 Nej det har han inte. Samma gäller för alla arrendatorer som arrenderar Statligt ägda byggnader, stambyte och dränering ingår i det som ägaren inte arrendatorerna normalt betalar. Kungen renoverade slott med skattepengar, DN 13 juni 2013 Hovet svarar på kungakritiken, Aftonbladet 13 juni 2013 Medias uppblåsta kungakritik menar väl ändå Aftonbladet? För det som lyser igenom där som annars är okunskap och avundsjuka. Där som när det gäller alla svenska medias lögner om vad Kungahuset skulle kosta Sveriges skattebetalare. De senare borde vara tacksamma att inte behöva betala fulla räntan på de pengar som Karl XIV Johan privat betalade för Sveriges stora skulder och till att hålla Sverige under armarna i många år. Karl XIV:s anfäder, förmögenhet och Napoleons gåva, Norah4history 1 november 2012 […]

  Gillad av 1 person

 6. […] Men åter till gårdagens par och diskussionerna jag läst under morgonen i ‘live’-sändningarna. Finns de som ondgjort sig över att det skulle vara svenska skattebetalares pengar som gett Kungens förmögenhet. Så långt från sanningen som möjligt. Dock har mycket myter spridits under Grundskolans tid. Verkligheten är en helt annan. Jean Baptiste Bernadotte hade mycket gamla anor i släkten och även gott välstånd, rikedom. Jacques du Pucheu de La Place (1663-okänt), Seigneur de La Place and de Sartau ett område som ligger i nuvarande Belgien på dåvarande Frankrikes landområden. Jacques du Pucheu de La Place gifte sig 1683 med Françoise de Labrasseur (ca 1665-okänt). Jacques är en av de kända anfäderna till släkten som senare runt år 1700 ändrade namn från de Pucheu de La Place till Bernadotte. Något som de flesta svenskar som klagar på kungens förmödenhet inte vet om är att en stor del av den Bernadottska förmögenheten som Karl XIV hade med sig till Sverige var gammal i gården om man säger så från hans anfäder så väl på mödernet som fädernet. Bernadotte gifte sig rikt. Som seden och lagarna var på den tiden var det Bernadotte som förvaltade Desirées förmögenhet som inte heller den var ringa. …… …..Sverige var bankrutt och en av de saker som den blivande kung Karl XIV Johan hade att bidra med var att betala alla Sveriges skulder något som inte skrevs in utan var en underförstådd förutsättning. …… ……et som en del helt felaktigt kallar en gåva från Napoleon en form av kompensation för förmögenhet som Jean Baptiste och Desirée inte fick med sig. Baktanken från Napoleons sida, för det var knappast endast för att han en gång i tiden i samband med förlovningen med Desirée lånat en större summa pengar utan vilken han kanske aldrig stigit i graderna så att han kunnat bli den Napoleon vi känner, vidare kan enligt min uppfattning när man läser franska texter det varit så att Napoleon ville säkra sig om Karl XIV:s stöd genom att kompensera för de förmögenheter han inte fått med sig till Sverige och som Napoleon lagt beslag på Karl XIV:s anfäder, förmögenhet och Napoleons gåva, Norah4history 1 november 2012 […]

  Gillad av 1 person

 7. […] norah4history.wordpress.c… […]

  Gilla

 8. sonja skriver:

  Härom veckan lärde jag mig något, som nu i just denna blogg blir ett sidospår men ändå är lite relevant. Napoleons släkt blev utslängda ur Florens 1502 (möjligen 1504– minnet sviker en smula) därför att de var Ghibeliner. Florens är huvudort — i mitt sinne — för Ghelfarna. Det tusenåriga kriget mellan dessa två maktfaktorer är för mig grunden för Europas historia sedan cirka år 1000 (1059 anser jag). Detta är Europas historia de senaste 1000 åren.

  Så Napoleons släkt fick inte vara i Florens utan kom till Korsica. Ghibelinerna var maktsfären runt kejsare och landägare och som jag tycker, de som tar hand om jorden och sköter den. Ghelfarna är de intellektuella och kyrkan och affärsmännen. Nu kan jag då anta att om Napoleons släkt var Ghibelinsk så härstammade de från kejsaren Karl den Store och många i de 30-tal kejserliga och kungliga släkter som gifte sig med varandra i 700-800 år och skötte den mer nordliga delen av Europa.
  Jag har alltid undrat varför Napoleon fick för sig att han skulle bli kejsare. Alltså nu anser jag att han ville bli som sina anfäder.

  Säga vad man vill om detta…. Man rustade upp Notre Dame i Paris inför kröningen, en kostnad som fransmännen fått igen många gånger från turister, som reser till Paris för att få se denna katedral.

  Gillad av 1 person

  • norah4you skriver:

   Nu skall jag berätta något som jag bara läst i franska källor, såväl science-artiklar som geneologiska, på möderne sidan sägs Jean Baptiste Bernadotte och Napoleon varit avlägset släkt…. om det var tre- eller fyrmänningar de var, är jag inte helt säker på…..

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: